Thailands flagga

Om du undrar hur Thailands flagga ser ut kan du se en bild på den här. Flaggan har fem ränder horisontellt med totalt tre olika färger: Röd, vit och blå. På språket thai kallas den för ”trikolorflaggan”, Thong Trairong.

Röd, vit och blå flagga

Ordningen på färgerna uppifrån är röd, vit och blå och sen vit och röd igen. De vita och röda ränderna är lika tjocka medan den blå är ungefär dubbelt så tjock.

Thailands flagga är röd, vit och blå
Thailands flagga

Färgernas betydelse i thailands flagga

Varje färg har en egen betydelse och symbolik som också ska vara guidande för människorna i Thailand.

Den röda färgen ska symbolisera livet.

Den vita färgen är den rena buddhistiska tron.

Den blå färgen står för kungamakten i landet.

Tillsammans utgör den thailändska flaggans färger landets valspråk ”Nation, religion, kung”.

Historian bakom den thailändska flaggan

Thailand är ett av få länder i Asien som inte har koloniserats av europeiska länder. De har länge haft en egen flagga. På 1300-talet fram till mitten på 1700-talet hade man endast en röd flagga. Den gamla flaggan fick sedan en symbol i mitten.

Symbolerna har varit olika genom åren men en elefant har varit en central del i flaggans mitt. 1855 lät King Rama IV (Mongkut) ta fram den första, då en vit elefant mot röd bakgrund. Elefanten är en nationalsymbol för landet. Den finns fortfarande kvar på landets örlogsflagga. Då mot den vanliga flaggans färger som bakgrund.

21:a november 1916 ersattes elefanten med två horisontella vita ränder mot röd bakgrund. Knapp ett år senare ändrades den mittersta röda randen till blått. Det var för att visa sin solidaritet med de allierade i första världskriget.

Ladda ner Thailand flagga


Inläggsförfattare: ThaiGuide