Flygplatser i Thailand

Det finns flera internationella flygplatser i Thailand. Förutom trafikering av resenärer till Thailand är flygtrafiken ett nav vidare till andra destinationer i Asien.

Suvarnabhumi Airport (BKK)

Flygplatsen är den absolut största i Thailand och det är hit som den internationella flygtrafiken är som mest intensiv. Det är vanligt att mellanlanda här om man ska vidare i Asien eller ner mot Australien. Tidigare var det till Don Mueang som var hubben men den nya flygplatsen tog över trafiken när den öppnades 2006.

Suvarnabhumi Airport är nav för bland annat Thai Airways. Här finns världens högsta kontrolltorn och mäter hela 132,2 meter. Hit kan man flyga med SAS och Norwegian bland annat.

Phuket International Airport (HKT)

Under högsäsong för thailands turism är Phuket flygplats starkt trafikerad. Hit kommer många reguljärflyg och chartrade flygplan med turister från många nationaliteter.

Landningsbanan är över 3 km lång och kan ta ner riktigt stora flygplan till ön Phuket. Hit kommer årligen nästan 3 miljoner resenärer. Den ligger 9 km från centrum av Hat Yai.

Chiang Mai International Airport (CNX)

För resor till norra Thailand är flygplatsen i Chiang Mai där man landar. Det är en gateway för turismen till norra delarna av landet. Här passerar cirka 2 miljoner passagerare årligen. Flygplatsen ligger endast 10 minuters taxiresa från centrum av Chiang Mai.

Flygbolag som trafikerar internationellt här är t.ex. Thai Airways och Singapore Airlines. På inrikesterminalen finns också Bankkok Airways med resebyråer och kundservice.

Samui Airport (USM)

Koh Samui är en privatägd flygplats på ön Koh Samui. Den byggdes under 1980-talet av Bangkok Airways och invigdes i april 1989. Det är en av de vackraste flygplatserna i världen och har byggts i samklang med omgivande natur.